Kompas Lezen

Tijdens de vorige edities van de survivaltocht bleek dat veel mensen niet goed met een kompas om kunnen gaan.  Nu is er op internet genoeg goede informatie over kompas lezen te vinden, waarmee het voor iedereen mogelijk is om dit te leren.  Het probleem is echter dat bij al deze beschrijvingen gebruik wordt gemaakt van een kompas met een verdraaibare schaalring (zoals bij het veel gebruikte kompas Bézar). Het kompas dat alle deelnemers van de survivaltocht van 2004 hebben gekregen heeft echter geen verdraaibare schaalring. Dit kompas is echter prima geschikt om een eventuele kompas route te lopen, vandaar dat wij als organisatie hebben besloten wat uitleg te geven over de werking van dit kompas. Na het lezen van onderstaande informatie moet iedereen in staat zijn om zo’n route te lopen. Doe je voordeel met deze informatie, misschien heb je het nodig…..

Nog 1 opmerking, bij onderstaande foto’s is je positie recht onder de foto ter hoogte van het kompas, de looprichting is recht omhoog de foto uit. Voor een nauwkeurige aflezing moet je ervoor zorgen dat je het kompas zo vlak (horizontaal) mogelijk houdt.

kompas1 Links is het opengeklapte kompas te zien. Zoals te zien, bestaat het kompas uit een rood – witte wijzer,de naald genaamd,  en een schaalverdeling met daarop de 4 windrichtingen en een graden verdeling (van 0 tot 360 graden). Het rode gedeelte van de naald, wijst altijd naar het magnetische Noorden. In dit geval, is er sprake van een kompas stand van 0 graden (In een route wordt dit bijvoorbeeld als volgt  aangegeven: Loop 100m CAP 0.) Je loopt nu naar het Noorden. 
Ook hier zie je weer het kompas. Het rode gedeelte van de naald wijst weer naar het Noorden, echter de 0 graden aanduiding van de schaal wijst nog steeds in de looprichting. Om nu een juiste kompas stand te bepalen, moeten we het kompas gaan richten.

kompas2

kompas3

Om dit richten te verduidelijken, maken we in dit verhaal gebruik van het puntje van een gele pion.Zoals te zien, ligt het kompas op dezelfde positie als op bovenstaande foto. Wil je nu de kompasstand bepalen, houdt het kompas dan horizontaal voor je, en draai de 0 van de schaalverdeling naar het rode puntje van de naald (het noorden)

 

Op deze foto is te zien dat de 0 graden positie weer naar het noorden wijst. Jij bevindt je nog steeds achter het kompas (onderzijde foto). Kijk nu over het kompas heen in de richting van de gele pion en je ziet dat de schaal 50 graden aangeeft. Dit wil zeggen, de positie van de pion is 50 graden ten opzichte van het Noorden (CAP 50)

kompas4

Tot slot het volgende: Je krijgt de opdracht loop 100m CAP 50, hoe moet dit nu?Houdt het kompas horizontaal voor je en draai het zodanig dat de 50 graden recht van je af staat (zoals op bovenstaande foto). Het is nu zeer waarschijnlijk dat de naald van het kompas en de 0 graden van de schaal niet met elkaar overeenkomen (zie foto 2 en 3). Draai nu met je gehele lichaam (en het kompas uiteraard voor je) zover dat de 0 graden en de rode punt van de naald over elkaar liggen. Je krijgt dan de situatie zoals in foto 4.  Loop nu een afstand van 100 meter in deze richting.

Om nu zo nauwkeurig mogelijk te kunnen lopen, zou je een vast oriëntatiepunt kunnen zoeken. Een andere mogelijkheid is om iemand van de groep een eind in de juiste richting vooruit te sturen en die persoon als oriëntatiepunt gebruiken. (dit werkt geweldig op een grote vlakte).

 

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de werking van meer nauwkeurige en andere type kompassen en het gebruik van een kompas in combinatie met een kaart, klik eens op de volgende link, hier is ook een complete kaart en kompas cursus te downloaden, www.hiking-site.nl/navigatie_kompas.php, een andere aanrader: www.dotime.nl/cursus/les1.htm